Tokat il merkezine 38 kilometre uzaklıkta bulunup, doğusu Tokat merkezine bağlı köy topraklarıyla, batısı Sulusaray ve Zile, güneyi Yeşilyurt, kuzeyi ise Pazar ilçeleriyle çevrili bulunmaktadır.
Artova'nın iklimi zamanla Karadeniz iklimi karakteri gösterse de genellikle bir kara iklimi hâkimdir. İç Anadolu ve İç Doğu Anadolu iklimleri etkisi altındadır. Tokat deyince ılıman iklimi olan bir vilayet insanların hafızasına yerleşmiş olduğu halde Artova'nın iklimi Sivas ile eş değerdedir. Genellikle Sivas'ın karlı olduğu zaman Artova'da karlı, soğuk olduğu zaman da soğuk olmaktadır. Başçiftlik'ten sonra Tokat'ın en çok kar alan ve kışları soğuk, yazları serin olan ilçesi Artova'dır. Özellikle Yukarıgüçlü köyünün üstündeki ve hakim tepesinden Kazova ve Yeşilırmak'ın da izlendiği Ağdağ mevsimin ilk karının görüldüğü ve yine karın en son eridiği yüksek bir dağımızdır. Kasım-Nisan ayları arasında genellikle Tokat'a yağmur yağarken Artova'ya kar yağmaktadır. Yıllık yağış ortalaması 500 mm.nin üzerindedir. Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 18 derece, şubat ayı sıcaklık ortalaması ise -1.8 derece civarındadır.
Artova-Tokat arası çalışan 20 araç günlük ulaşım ihtiyacını karşılamaktadır.Artova ilçesi Samsun-Sivas karayolu ile Yeşilyurt ve Zile ilçelerine toplam 9 ayrı yolla bağlanmaktadır. Artova ilçe merkezi Tokat' a 38 kilometrelik asfalt yol ile bağlı olup Artova' dan kuzeye doğru 20 kilometre sonra Kızıliniş Geçidi yakınında Tokat ? Sivas asfaltı ile birleşir. Samsun yönüne giden demiryolunun kenarını takip eden ve öz hattı diye anılan 60 kilometrelik karayolu Artova'yı Zile ilçesine bağlar. Güney batı istikametine giden 18 kilometrelik yol ise gidenleri Yeşilyurt ilçesine ulaştırır. Yeşilyurt' tan 10 kilometre sonra Sulusaray ilçesine ulaşılmaktadır. Çelikli beldesinden geçen yol Çamlıbel beldesine ve böylece Tokat ? Sivas asfaltına birleşir. Artova' dan Tokat' a gündüzleri her kırk beş dakikada minibüs hareket ederek ulaşım ihtiyacını giderirken, her gün İstanbul yönüne çeşitli firmalara ait otobüslerle yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Fakat sonbahar aylarında İstanbul' a giden otobüslerin yolcudan çok kışlık yiyecek erzak taşıdıkları dikkati çekmektedir.
Artova ilçesinden geçen Sivas-Samsun demiryolu 1932 yılında hizmete girmiş bulunmaktadır. İlçe topraklarında 27 kilometre uzunluğunda bulunan demiryolu güneybatı istikametine doğru Yeşilyurt ve Yıldızeli istasyonlarını geçerek 126 kilometre sonra Sivas'a, kuzey istikametine doğru ise Zile ve Amasya istasyonlarını geçerek 277 kilometre sonra Samsun'a ulaşmaktadır. Hem güvenlik, hem de fiyat olarak çok uygun olan demiryolu taşımacılığı ülkemizin diğer yörelerinde olduğu gibi, Artova'da da fazla bir rağbet görmemektedir. Yaz-kış her gün Sivas'tan Samsun'a giden yolcu treni saat 10.15 sularında Artova istasyonunda durup yolcu indirme ve bindirme işlemini gerçekleştirmektedir. Yine yaz-kış her gün Samsun'dan Sivas'a giden yolcu treni saat 14.30 sularında Artova istasyonunda durmaktadır. Günün değişik saatlerinde her iki yöne giden yük trenlerine rastlamak da mümkündür.